foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

A kicsid élni akar.

És nagyon szeret téged!

Te vagy az egyetlen védelme.

Mondj igent az életre!

Bármibe is kerül neked.

Ima a meg nem született gyermekekért (2017-es cikk)

Akik jártak mostanában a Nagyvárad téren, azoknak bizonyára nem kerülte el a figyelmét, hogy a Szent István Kórház előtt transzparensekkel álldogáló emberek csoportja várakozik. Ha esik, ha fúj, az életvédők maroknyi csapata már egy hónapja hirdeti: van más út; s békés jelenlétükkel, böjttel és imával harcolnak az abortuszok számának visszaszorításáért.


A 40 nap az Életért elnevezésű kezdeményezésbe Budapest idén kapcsolódik be először. A világon 44 ország 636 városában zajló rendezvénysorozat lényege, hogy önkénteseik békésen fohászkodnak a megfogant magzatgyermekek megszületéséért és azért, hogy az egészségügyben dolgozók szabad lelkiismerettel vállalhassák az élet szolgálatát. A hét végéig tartó akcióba bármikor be lehet kapcsolódni, még a határon túlról is érkeztek résztvevők. Az eseményről a 40 nap az életért egyik szervezőjét, Albertné Görgey Zsuzsannát, a Magyarok Európában Egyesület elnökét, a Séta az életért szervezőjét kérdeztük.– Volt ennek a kezdeményezésnek már előzménye külföldön? Hogyan kapcsolódott be Magyarország az eseménysorozatba?

Az életvédők ismerik egymást a világ minden országában, konferenciákkal, felvonulásokkal és most, ezzel a kezdeményezéssel kapcsolódnak egymáshoz. A budapesti rendezvényt nyolcan szerveztük, ötven napon keresztül, különböző szervezetek és felekezetek részéről. Más országokban már kiterjedt múltja van az imamozgalomnak, Horvátországban például huszonhét városban imádkoznak velünk egyidőben. Hazánkban is sok városból jelezték, hogy jövőre megszervezik, így nem budapesti, hanem országos lesz a rendezvény. A hatása máris az, sőt, határon átívelő.

– Mik a tapasztalatok? Ki vesz részt az imában?

Azt tapasztaljuk, hogy minden jó érzésű ember – felekezettől, egyháztól, szervezettől függetlenül – átérzi az élet értékes, különleges, egyedi és megismételhetetlen csodáját. Ebben az egy kérdésben egységesek vagyunk. Határon túlról és sok vidéki városból is érkeznek, autóval, csoportosan de egyedül is az élet mellett kiállók. Magyarország nagyon megosztott, a megosztottságot a politikai harcok, a választás tovább növelik. A mi rendezvényünk politika-mentes, semelyik párhoz nem kötődik. Reményeink szerint ebben a kérdésben egymás mellett állhatnak az utcán eltérő politikai nézeteket valló emberek; ez egy olyan családközpontú téma lehet, ami az elválasztottságot csökkenti.

– Mennyire érintettek a résztvevők?

Az indítékok eltérőek: valaki azért jön, mert súlyosan fájlalja a gyermeke elvesztését. Férfiak is jönnek, magányosan, párok is. Van, aki hálás az életéért és szeretné, ha minden megfogant embertársunk megismerné az élet örömét.

– Honlapjuk egyik bejegyzésben olvasható, hogy már 300 kisbaba megmenekült a rendezvény kapcsán. Valóban vannak ilyen visszajelzéseik? Pontosan milyen eredmények ismertek, és mi az, amit a résztvevők, szervezők prognosztizálnak?

Nem szeretjük számokra lefordítani a sikereinket- Ezek az adatok egyébként külföldről érkeznek. Számunkra egy ember élete is száz százalékos siker. A mozgalmunk indirekt és hatása hosszútávú.

– Hogy látja, eljut az üzenetük az érintettekhez is, vagy inkább a szolidaritáson, az együttérzés megélésén és az ehhez kapcsolódó imákon van a hangsúly?

Az életet tisztelő és szerető gondolkodásnak az egész társadalmat kell áthatnia. Ennek sokféle megjelenítési és közvetítési formája van. Minden szinten. A munkánknak az is a célja, hogy megszólalhassanak, megnyilvánulhassanak azok, akik az élet védelme mellett állnak, és eddig azt hitték, hogy egyedül vannak; az élet mellett kiállók tudjanak tapasztalatot cserélni, erejüket egyesíteni, egymást bátorítani.– Az önöké hangsúlyosan békés demonstráció, de azért azt mindenki tudja, hogy egy abortusszal kapcsolatos vita milyen indulatokat generál mindkét félben. Önök ezt szándékosan igyekeznek elkerülni. Könnyű megtartani a békés hangulatot?

Én életvédőként csak békés rendezvényen vettem részt, hét éve már a Séta az életért felvonulások szervezőjeként és a társszervezetek rendezvényein is. Hiszen nem valami vagy valaki ellen, hanem az életért tesszük, a nők életéért is.

A nők jogait nem kisebbíteni szeretnénk, inkább megerősíteni őket abban, hogy nem kell lemondaniuk a gyermekük életben maradásáról, hiszen felnevelheti más is. Nem kell gyászolniuk egész életükben. Vannak gyógyulási lehetőségek a magzatvesztésen átesett nők számára is. A megfogant életek sokkal értékesebbek annál, hogy a veszélyes hulladék közé kerüljenek. Minden vetélésre kijelölt babának legalább két családban lenne boldog befogadója. Nagylelkűségre vall, ha átengedjük másnak a gondoskodás lehetőségét, amivel mi az adott pillanatban nem tudunk mit kezdeni. A gyermeknek ez az életet jelenti, az örökbefogadónak pedig az élet értelmét.

– Milyen reakciók érkeztek a kórház dolgozói illetve a betegek részéről? Miért a Szent István Kórházat választották helyszínül?

A választás oka a Nagyvárad tér volt. Az átmenő forgalomban sokan sokfelé mennek. Az emberek reakciója igen eltérő, de durvaságot nem tapasztaltunk. Az elfordulók közül később többen is odajöttek, tanácsot kértek vagy javaslatot tettek. A harmincharmadik napon már jó ismerősként üdvözölnek minket.

A kórház dolgozóival korrekt a kapcsolatunk, tiszteletben tartjuk egymás tevékenységét. Szent István államalapítóról nevezték el a kórházat. Jó érzés feltekinteni a kórház timpanonja felett látható biztonságot és erőt sugárzó szoboregyüttesre.

– Lesz az akciónak további folytatása? Esetleg más formában vagy hasonló módon?

Ebben az évben kapcsolódtunk a negyven napos mozgalomhoz negyvennegyedik országként. Szeretnénk mindaddig jelen lenni evvel a demonstrációval, amíg okafogyottá nem válik a mozgalom.

Mindenképpen tisztázandó kérdésnek tartjuk a férfiak jogát a gyermekükhöz. Javasoljuk, hogy a várandósság megszakítására jelentkező nő mellett a párja is nyilatkozzon. Arról is nyilatkozzon a nő, hogy milyen kényszerítés, esetleg családon belüli erőszak miatt döntött így. A női jogok között megemlíthetjük a szülő nő jogát a tiszta kezű orvoshoz. Ne keveredjen az élet adás és az élet elvétele egy adott intézményen belül. Amerikában külön klinikákon végzik ezeket a beavatkozásokat.


Szeretnénk a prevenció, a megelőzés fontosságát és jelentőségét hangsúlyozni. Túlságosan sok nőt és férfit láttam már a magzatvesztés miatt megrendült lélekkel élni. Számukra gyógyító kurzusokat tudunk ajánlani. Elébe kell menni minden eszközzel a meggondolatlan fogamzásnak.

Az iskolai prevenciós előadásoknak hatalmas jelentősége van ebben. Magam is személyesen látogatok oktatási intézményeket határainkon belül -és kívül prevenciós előadásokkal.

Ennek fontos részeként most akciót hirdetünk: szeretnénk 300 iskolának a magzati fejlődést bemutató szemléltetőeszközöket adományozni, melynek elnyerésére versenyt hirdetünk az iskolák között.

Forrás:
https://csaladhalo.hu/egeszseg-es-lelek/ima-meg-nem-szuletett-gyermekekert/