foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

A kicsid élni akar.

És nagyon szeret téged!

Te vagy az egyetlen védelme.

Mondj igent az életre!

Bármibe is kerül neked.

Bipoláris (mániás) depresszióval küzdök, lehet gyerekem?


Fotó: Pixabay

Mániás-depressziós (bipoláris) betegsége van és gyermeket szeretne, vagy váratlanul teherbe esett?
Természetes, ha elbizonytalanodik, és sok kérdése van. Pár dologra oda kell figyelnie, akkor is, ha bipoláris betegségét gyógyszerekkel jól beállították, és már régóta nem voltak mániás vagy depressziós epizódjai.

1. KÉRDÉSEK A TERHESSÉGRŐL
Lehet-e egyáltalán gyermekem?
A bipoláris zavar általában nem hat a termékenységre. Ennek ellenére megtörténhet, hogy Ön nem esik olyan gyorsan teherbe, ahogy szeretne. Ennek különféle okai lehetnek, nem feltétlenül betegsége, vagy a kezelésére szedett gyógyszerek okozzák. Ha nem sikerül teherbe esnie kérjük, forduljon partnerével az Önt kezelő nőgyógyász szakorvoshoz.
Örökölheti gyermekem a bipoláris betegséget?
A bipoláris betegséget nem örökli automatikusan gyermeke. Vannak azonban családok, ahol az affektív betegségek, – ezek közé tartozik a bipoláris betegség, vagy a depresszió – halmozottan fordulnak elő. Ezeket a problémákat részletesen beszélje meg kezelőorvosával, aki Önt is és családját is jól ismeri. Felkereshet genetikai tanácsadást is.


Fotó: Pixabay

2. A TERHESSÉG TERVEZÉSE ÉS GYÓGYSZERSZEDÉS

Miért ragaszkodik az orvosom ahhoz, hogy tervezzem a terhességem?
Önnek bipoláris betegsége van és gyógyszert szed. Fontos egészségének a terhesség előtt és alatt, valamint gyermeke egészséges fejlődése érdekében, hogy betegsége gyógyszerrel jól be legyen állítva. A cél az lenne, hogy Önnek terhessége alatt ne legyen mániás vagy depressziós epizódja, és hogy a terhesség utáni időszakban kiegyensúlyozott legyen. Gyermekét sem szabad kitenni felesleges kockázatnak. Ezek közé tartoznak a gyógyszerszedés kockázatai és annak kockázata is, hogy bipoláris betegségének tünetei árthatnak a magzatnak. Minél közvetlenebbül beszél ezekről a dolgokról kezelőorvosával, annál nagyobb az esély arra, hogy orvosa betegségét gyógyszerrel úgy állítsa be, hogy Ön tünetmentes legyen és egyidejűleg gyermeke is egészségesen fejlődjön.
Miért nem hagyhatom abba hirtelen gyógyszereim szedését, ha terhes vagyok?
Nagyon fontos, hogy ne hagyja abba a gyógyszerszedést! Emiatt hirtelen rosszabbodhat betegsége akkor is, ha Ön előtte már régóta panaszmentes volt. Mihamarabb keresse fel kezelőorvosát, és beszéljék meg, mi a teendő, ami Önnek és gyermekének is a legjobb.
Váratlanul teherbe estem és gyógyszert szedek – mit tegyek?
A legfontosabb az, hogy nyugodt maradjon, és ne essen pánikba. Aggódik, hogy gyermekének árthatnak a gyógyszerek, amiket szed? Ez érthető. De amikor észreveszi, hogy terhes, többnyire már 5-6 hetes a terhessége. Erre az időpontra a magzat szerveinek fejlődése már elkezdődött. A hirtelen gyógyszerelhagyással a magzatban esetlegesen kialakuló károsodást már nem lehet megakadályozni, viszont betegsége emiatt rosszabbodhat. Keresse fel kezelőorvosát, és vele beszélje meg a továbbiakat.
Ártanak a gyógyszereim a születendő gyermekemnek?
Sajnos, ez nem zárható ki. Bármelyik gyógyszer károsíthatja a gyermeket. De ne felejtse, hogy a cigaretta, az alkohol és drogok ennél még sokkal többet árthatnak. Terhessége első 3 hónapja alatt károsíthatják a gyógyszerek leginkább gyermekét. Ez alatt az időszak alatt fejlődnek ki túlnyomó részben gyermeke szervei és kialakul a csontozata. Ezt a fejlődést ritkán zavarják a gyógyszerek. Egy ilyen károsodás kockázata kevesebb, mint 10%. Ez másrészt azt is jelenti, hogy 90%-nál nagyobb annak az esélye, hogy gyógyszert szedő anyának egészséges gyermeke szülessen.
Mi történhet, ha nem szedem tovább a gyógyszereimet?
Ha nem szedi tovább gyógyszereit az Önnek és gyermeke egészségének is igen kockázatos, mert a gyógyszerszedés abbahagyása miatt felléphetnek betegsége tünetei. Ön tudja, mennyire meghatározza életét egy-egy mániás vagy depressziós periódus.

A terhesség alatt minden befolyással van gyermekére, ami Önnel történik. Ha nem eszik rendszeresen, nem alszik eleget, kimeríti magát, nem vesz részt a terhességi rendeléseken, szomorú, rosszkedvű ez ártalmas lehet gyermeke egészségére. Fontos, hogy ezeket a dolgokat minél előbb megbeszélje kezelőorvosával, aki tanácsokkal látja el, hogy közösen hozhassanak döntést. Tudnia kell, hogy nincs olyan döntés, ami kockázatmentes.

Reggelente rosszulléttel és hányással ébredek, hatnak ilyenkor a gyógyszereim?
Ha hány, előfordulhat, hogy a bevett gyógyszer nem szívódik fel rendesen szervezetében és így nem hat. Ha lehet, vegye be gyógyszerét később, a nap folyamán. Az első 3 hónap után általában vissza lehet térni a korábbi gyógyszerbevételi rendhez. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy beveheti-e más időpontban a gyógyszereit. Orvosa gyakoribb vérszint vizsgálatot rendelhet, hogy ellenőrizni tudja, elegendő-e a gyógyszer nyújtotta védelem.
A betegségem miatt lítiumot, vagy karbamazepint, vagy valproátot szedek, amivel jól vagyok – mire kell figyelnem?
Ezek a gyógyszerek biztosítják, hogy Önnek ne legyenek mániás vagy depressziós epizódjai. Ez fontos ahhoz, hogy terhessége és a szülés komplikációmentes legyen. A legtöbb gyógyszer a méhlepényen keresztül átjut gyermeke szervezetébe. Kezelőorvosa dönt arról, hogy továbbra is szedje-e a gyógyszereket, vagy fokozatosan csökkentse szedését, ill. teljesen hagyja abba. Ehhez orvosának tudnia kell, hány mániás vagy depressziós epizódon esett eddig át, és ezek mennyire voltak súlyosak. Fontos, hogy rendszeres vérszint-vizsgálatot végezzenek a szervezetében levő gyógyszerszint meghatározására.

Ha Ön lítiumot szed, és kezelőorvosa úgy dönt, hogy a terhessége első 3 hónapja alatt is az a legjobb Önnek, ha szedi tovább a gyógyszert, akkor a 16. terhességi héttől rendszeres magzati szívultrahang vizsgálat javasolt. Terhességének teljes időszaka alatt bőségesen igyon folyadékot, főleg vizet!

Karbamazepin vagy valproát szedése 100 magzatból 1-2-nél gerincoszlop és gerincvelő fejlődési zavarhoz vezethet. Ennek kockázata csökkenthető, ha Ön terhessége előtt és alatt folsavat szed. A folsav egy vitamin, amely a tejben, sajtban és zöld leveles főzelékfélékben található meg leginkább. Orvosa felír majd folsav tablettát Önnek. Fontos tudnia, hogy a folsav akkor segíthet, ha már a terhesség előtt elkezdi szedni! Ezen kívül a szülés előtt 1-2 héttel orvosa K vitamin szedését is javasolni fogja, hogy újszülöttjében a vérzés kockázatát csökkentse. K vitamint általában a csecsemőnek is adnak.

Mi történik, ha más gyógyszereket (neuroleptikumot, antidepresszánst, benzodiazepint) szedek?
Nagyon valószínű, hogy nem kell ilyen gyógyszereket szednie, hacsak éppen nem depressziós, nagyon szorongó, vagy pszichotikus. Ha a terhesség első 3 hónapjában mégis szednie kell valamelyiküket, kismértékben növekszik a végtag-, száj- és állkapocsfejlődési rendellenességek kockázata. A rendellenesség gyakorisága és súlyossága a gyógyszer fajtájától függ. Orvosától kérdezze meg, hogy melyik gyógyszer jelenti a legkisebb veszélyt gyermekének.

Ha közvetlenül a szülés előtt neuroleptikumot, antidepresszánst vagy benzodiazepint szed, akkor gyermekénél megjelenhetnek ezeknek a szereknek a tipikus mellékhatásai, vagy azok megvonásának tünetei. Ezért azonban nem kell aggódnia, a tünetek néhány óra alatt teljesen megszűnnek.


Fotó: Pixabay

Ártanak gyermekemnek a kávé, dohányzás, az alkohol és a drogok?
Ezek a szerek is át jutnak a méhlepényen keresztül a magzat szervezetébe. Különösen az alkohol és a kábítószerek súlyosan károsíthatják magzata fejlődését. A cigaretta (nikotin) és a nagy mennyiségű kávé (3 csészénél több naponta) gátolja a magzat növekedését. Ezért az lenne a legjobb, ha Ön ezeknek a szereknek a fogyasztásáról a terhesség alatt teljesen lemondana. Ha ez nem sikerül, próbálja meg legalább ezeket a szereket a lehető legkisebb mennyiségben fogyasztani. Ha vénás drogot használ, gyermekét HIV vírussal fertőzheti meg. Feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával, ha alkohol-, vagy drogfogyasztó, és teherbe esett.
És ha ECT-re (elektrokonvulzív kezelésre) van szükségem – ártani fog gyermekemnek?
Emiatt nem kell aggódnia. Az ECT terhességben biztonságosan alkalmazható. Az ECT kezelés közben Önt és gyermekét gondosan ellenőrzik. ECT-t csak súlyos depresszióban és pszichotikus mániában végeznek.

3. MÁNIÁS VAGY DEPRESSZIÓS EPIZÓD A TERHESSÉG ALATT

Milyen hatással van a terhesség a bipoláris betegségre?
Egyesek azt tapasztalják, hogy hangulatuk a terhesség alatt stabilabbá válik. Erősebbnek és kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat, mint valaha. Ugyanakkor fennáll a depressziós epizód, ritkábban mániás fázis kialakulásának kockázata, főleg ha elhagyták a hangulatstabilizáló gyógyszert.
Mit lehet tenni, ha mániás vagy depressziós epizódom alakul ki?
Gyakran nehéz a kezdődő depressziós epizód tüneteit megkülönböztetni a terhesség normális jeleitől és tüneteitől. Sok egészséges terhes nő is fáradékony, sírós és rossz étvágyú a terhesség első 3 hónapjában. Ezek a tünetek általában kezelés nélkül megszűnnek.

De ha a panaszok nem szűnnek, hanem erősödnek, vagy olyan tüneteket tapasztal, mint pl. indokolatlan bűnösségérzés, esetleg öngyilkossági gondolatok, azonnal forduljon kezelőorvosához. Nagyon fontos, hogy elmondja tüneteit valakinek, még akkor is, ha erősnek akar tűnni, vagy fél a gyógyszerszedéstől. Egy kezeletlen depresszió sokat árthat Önnek és gyermekének, úgyhogy mindenképpen beszéljen róla!

Mániás epizódok terhességben ritkábban jelentkeznek, mint a depresszió. A depresszióhoz hasonlóan, a mániás epizód is komoly kockázatot jelent Önnek és gyermekének. Fontos a mániás tünetek korai felismerése. Ha a mániás tünetek súlyossága egy bizonyos határt meghalad, betegségbelátását elveszítheti. Ha ilyen korábban soha nem fordult elő, egy családtagjával, vagy közeli barátjával kérje meg orvosát, hogy mondja el, miről lehet felismerni a mánia korai tüneteit. El fogja mondani, mi a teendő, ha a mánia tünetei felerősödnek.


Fotó: Pixabay

4. A SZÜLÉS

Mire kell figyelnem a szülés előtt?
A szülés előtt olyan kórházat keressen, ahol újszülött osztály is működik. Számoljon be szülészorvosának bipoláris betegségéről és beszélje meg vele aktuális gyógyszereit. Kezelőorvosa is lépjen kapcsolatba a szülésszel, és/vagy a kórházzal.

A legtöbb bipoláris beteg nőnél a szülés előtt egy-két héttel csökkenteni kell a gyógyszerek adagját. Ez alatt az idő alatt a szokásosnál gyakrabban keresse fel pszichiáterét. Lépjen kapcsolatba leendő gyermekorvosával is, hogy tájékoztassa diagnózisáról és kezeléséről. Ez különösen akkor fontos, ha szoptatni szeretné újszülöttjét.

Máshogy fogok szülni, mint az egészségesek?
Ha a szülés időpontjában Ön tünetmentes, a szülés ugyanúgy fog Önnél lezajlani, mint más nőknél. Önnek is lehetősége van választani a szülés alatti fájdalomcsillapító módszerek közül, és a szülés módjai közül (figyelembe véve, hogy az adott kórházban mire van lehetőség).

5. A SZÜLÉST KÖVETŐ IDŐSZAK

Mire kell figyelnem a szülést követő időszakban?
A szülést követő időszakot gyermekágynak nevezik. Ez minden nő számára hormonális változásokat jelent, és teljesen új életstílushoz kell alkalmazkodni. A szülést követő első 3 hónap alatt a bipoláris betegségben szenvedő nőknél magasabb a depressziós vagy mániás epizód kialakulásának kockázata. Fontos, hogy ebben az időszakban elég támogatást kapjon partnerétől vagy hozzátartozóitól, hogy élvezni tudja a gyermekével eltöltött időt. Ha elhagyták a hangulatstabilizáló gyógyszereket (lítium, karbamazepin, valproát), orvosával beszélje meg, hogy azokat a szülés után minél előbb, a régi adagban állítsák vissza.
Boldognak kéne lennem, hogy megszületett a gyermekem, én mégis szomorú vagyok és kedvetlen. Ez egy új depressziós epizód kezdete?
A szülés utáni időszakról általában a derű és boldogság jut eszünkbe. Sok nő viszont egyáltalán nem így érez. Az ilyen helyzetben túlterheltnek érzik maguk és pár nappal a szülés után gyermekágyi levertségtől szenvednek. Ezeket a tüneteket a szervezet hormonális változás; okozzák, általában enyhék, és kezelés nélkül kb. két hét alatt maguktól megszűnnek. Ha kicsit is el bizonytalanok a gyermekágyi depressziós tünetek miatt, beszéljen orvosával! És ami a le fontosabb: ne legyen bűntudata, ha nem érzi magát örökösen boldognak! Testének és lelkének most annyi mindenhez kell alkalmazkodnia.
A depressziós tünetek egyre erősödnek- mit tegyek?
Valószínűleg gyermekágyi depressziója alakult ki, amit kezeltetnie kell. Fontos, hogy mielőbb keresse fel kezelőorvosát, és számoljon be tüneteiről. Bipoláris betegeknél gyakrabban jelentkezik gyermekágyi depresszió, mint az egészséges nőknél. Nem tudjuk, mitől alakul ki a betegség, de ne felejtse: erről Ön nem tehet!

Sok depressziós nő úgy gondolja, hogy nem szereti eléggé gyermekét, vagy, hogy rossz anya. Ez nem így van. Ne titkolja tüneteit kezelőorvosa előtt! Gondoljon arra, hogy akkor tudja jól ellátni gyermekét, ha egészséges. Minél előbb keresi fel orvosát, annál jobb Önnek és gyermekének.

Mi a gyermekágyi pszichózis?
A gyermekágyi pszichózis ritka, de súlyos betegség. Bipoláris betegségben szenvedő nőknél nagyobb a gyermekágyi pszichózis kockázata, mint az egészségeseknél. Minden újabb terhesség 25%-os kockázatot jelent. A gyermekágyi pszichózis általában a szülés után 10-14 nappal kezdődik, és tünetei nagyon hasonlítanak a mánia tüneteihez.

Egy rokonával, vagy közeli barátjával együtt kérdezze meg kezelőorvosát, hogy miről ismerheti fel a gyermekágyi pszichózis korai tüneteit, hogy amilyen korán lehet, segítséget kaphasson!


Fotó: Pixabay

6. A SZOPTATÁS

Mik a szoptatás előnyei?
Sok oka van, hogy a legtöbb anya szoptatni akarja gyermekét. Egyike ezeknek, hogy az anyatej a csecsemő számára az első 6 hónapban a legegészségesebb és legtáplálóbb étel. Védi a baba immunrendszerét és segíti annak fejlődését. Az anya számára is előnyös a szoptatás, mert a megnagyobbodott méh jobban összehúzódik, segít a szülés előtti testsúly visszanyerésében és erősíti a gyermek és az anya közötti bensőséges kapcsolatot. Ne felejtse, csak akkor szoptassa gyermekét, ha tényleg akarja, ne a környezet nyomására tegye! Akkor is lehet jó anya, ha nem szoptat.
Szoptathatom gyermekemet, ha gyógyszert szedek?
Általában nincs semmi akadálya a szoptatásnak, ha gyógyszert szed. De pár dolgot tudnia kell. Minden gyógyszer, amit bevesz, bekerül a vérkeringésébe, és egy bizonyos mennyiség átjut az anyatejbe. Az anyatejbe jutó mennyiség sok tényezőtől függ, pl. a gyógyszer fajtájától, az adagolástól, és hogy naponta hányszor vesz be gyógyszert.

Ne féljen a szoptatástól pusztán azért, mert bipoláris betegségére gyógyszert szed! Konzultáljon orvosával, és beszéljen kétségeiről! Pszichiátere elmondja majd Önnek, hogy a szoptatás alatt mennyire biztonságos az Ön gyógyszere, és azt is megbeszéli Önnel, ha mégsem ajánlott szoptatnia. A gyermekorvosnak is tudnia kell, hogy milyen és mennyi gyógyszert szed. A szoptatás alatt majd gyakrabban ellenőrzi gyermekét. Ha gyermekének valamilyen gyógyszerre, pl. antibiotikumra van szüksége, beszélje meg a gyermekorvossal, hogy milyen gyógyszer adható együtt az ön által szedett gyógyszerekkel.


Fotó: Pixabay

7. A BABA ELLÁTÁSA

El tudom látni megfelelően gyermekemet?
Más anyákhoz hasonlóan Ön is megfelelően tud gondoskodni gyermekéről szeretettel. Figyelnie kell azonban arra, hogy gyorsabban kimerülhet, elfáradhat. Ilyenkor ne tegyen magának szemrehányást, hanem kérjen segítséget.
Hamar kimerülök, mit tegyek?
A kórházból kikerülve alkalmazkodnia kell egy teljesen új élethelyzethez. Fontos, hogy ne merüljön ki, gazdálkodjon az energiájával, hiszen a stressz betegsége kiújulásához vezethet. A kevés alvás is elősegítheti a mániás vagy depressziós epizód kialakulását. Ha szoptatja a babát, sokat segíthet, ha az éjszakai tejadagot előre lefeji, és ezt partnere, vagy segítője éjjel cumisüvegből adja a babának. Tartsák a kapcsolatot a kezelőorvossal, kérjék ki tanácsát – rokonaival és barátaival együtt – az esetleges rizikófaktorokról. Ne restelljen segítséget kérni, ha szükségét érzi!
Otthon nincs segítségem, mit tehetek?
Kérhet hivatalosan támogatást. Beszéljen orvosával, vagy a szociális munkással, ők meg tudják szervezni a segítséget Önnek. Gyermeke egészséges fejlődése érdekében fontos, hogy biztos körülmények között nőjön fel.

Az Ön egészsége ennek legfontosabb előfeltétele!

(Dr. Kopácsi Lászlótól kiemelés)